Categorieën
Uncategorized

Tips voor bij een begrafenis

Het overlijden van iemand is een tragische gebeurtenis in je leven waar eigenlijk nooit iemand klaar voor is. Als dit je eerste begrafenis is, dan is het logisch dat je nog niet helemaal bekend bent met het concept en wat er nou precies van je verwacht wordt tijdens zo’n begrafenis. Daarom geven we je hieronder een paar tips voor bij een begrafenis.

Kleding

Misschien sta je voor je kledingkast en denk je “wat moet ik nou aan doen naar zo’n gelegenheid als dit?”. De kleding begrafenis is een belangrijk onderdeel waaraan veel aandacht wordt besteed, het wordt niet zomaar even gekozen, het is immers een belangrijke gebeurtenis, ook al is het niet fijn. Kies voor respectvolle en bescheiden kleding, het liefst donkere kleding zoals zwart of erg donkerblauw zijn kleuren die je vaak ziet voorkomen tijdens een begrafenis. Zorg er wel voor dat je comfortabel bent, je bent meestal wel een aantal uur op een begrafenis aanwezig namelijk. Houdt ook rekening met het weer en kleed je daar ook op. Houdt als laatste rekening met eventuele culturele of religieuze aspecten die bij kleding horen.

Afscheidsspeech

Dan heb je ook nog de afscheidsspeech, meestal doe je deze als je dichtbij diegene die overleden is hebt gestaan. Maar wat moet je dan precies allemaal zeggen in zo’n speech? Zet vooral neer wat jij wilt vertellen, houdt het persoonlijk en wees eerlijk. Maar maak er geen heel boekwerk van, niemand heeft echt de aandacht om zo lang te luisteren naar een speech. Kijk ook naar de positieve dingen die je bijvoorbeeld met diegene hebt meegemaakt. Het kan handig zijn om de speech een paar keer voor te bereiden, bijvoorbeeld in je eentje voor de spiegel. Zo kan je kijken hoe je bepaalde dingen kan zeggen en of dingen wel zo goed klinken hardop als dat je ze in je hoofd had zitten.

Een vervelende maar wel hele belangrijke gebeurtenis in je leven, is je eerste begrafenis. Hierbij weet je nog niet wat er van je verwacht wordt, wat kan zorgen voor spanning. Voor de kledingkeuze kun je het beste donkere kleuren dragen zoals zwart of erg donkerblauw, kies voor iets bescheiden. Houdt ook rekening met het weer en dat het comfortabel zit, je zult er namelijk enkele uren zijn. Dan heb je ook nog de afscheidsspeech, houdt het persoonlijk en ga in op het positieve, het belangrijkste is om het niet te lang te houden en om te oefenen.