Categorieën
aanbiedingen

Droger kopen waar op letten

Het kopen van een goede wasdroger lijkt eenvoudig, maar dit kan nog best lastig zijn. Het aanbod wasdrogers is tegenwoordig namelijk zo groot, dat veel mensen niet zo goed weten welke droger ze het beste aan kunnen schaffen. Wij helpen je graag op weg met het aanschaffen van de juiste wasdroger. Zo beschrijven we in dit artikel waar je op moet letten bij het aanschaffen van een droger, zodat je precies weet hoe je jouw perfecte droger kunt herkennen.

De soort droger

Er zijn verschillende soorten drogers:

  • De condensdroger. De condensdroger condenseert het vocht uit de was en vangt dit op in een speciale condensbak. De droger is erg snel, maar niet zo energiezuinig.
  • De warmtepompdroger. De warmtepompdroger werkt hetzelfde als de condensdroger, maar dan heeft de condensbak van deze droger een warmtepomp. Deze droger is wel energiezuinig, maar weer minder snel.
  • De afvoerdroger. De afvoerdroger voert de vochtige lucht van de kleding af via een buis door de muur of door een raam. De droger werkt snel, maar is niet zo energiezuinig. Wel is de droger vrij stil en gemakkelijk te onderhouden.
  • De gasdroger. De gasdroger is een afvoerdroger, maar dan werkt deze droger net iets anders dan de standaard afvoerdroger. De gasdroger is zuinig en snel, maar je betaalt hier wel iets meer voor.

Bepaal voor jezelf welke droger het beste bij jou past. Door de voor- en nadelen van de verschillende drogers met elkaar te vergelijken, kom je hier al snel achter.

De capaciteit van de droger

Een wasdroger kan een capaciteit van 5 kilo hebben, maar er zijn ook grotere drogers met een capaciteit van 12 kilo. Bepaal voor jezelf hoeveel je in een week wil drogen en welke droger bij jouw wasproductie past. De beste manier om dit te achterhalen als je het niet zeker weet, is door je te drogen was eens te wegen.

Het energieverbruik van de droger

Wil je een zuinige droger aanschaffen, dan kies je voor een condensdroger met warmtepomp. Vind je deze droger te langzaam werken, dan kun je ook een andere soort droger aanschaffen met een goed energielabel. Drogers met energielabel A+++ zijn het zuinigst. Drogers met label C zijn het minst zuinig.

De geluidproductie van een droger

De ene droger maakt ontzettend veel lawaai, terwijl je de andere droger helemaal niet hoort. Droog je de was vaak in de nacht, dan is het beter om een stille droger aan te schaffen. Heb je geen last van het geluid van de droger, dan kun je geld besparen door een droger aan te schaffen die wat meer geluid maakt. In een gehorig huis is het altijd beter om een stillere droger te kopen. Niet alleen voor jezelf, maar ook zeker voor de buren.

De programma’s van de droger

Alle drogers hebben een programma voor het drogen van katoen en het drogen van synthetische was. Welke overige programma’s een droger heeft, verschilt per apparaat. Zo zijn er drogers met anti-kreuk optie, maar zijn er ook drogers die hiernaast nog een resttijdindicatie kunnen geven, een geluidssignaal afspelen als de droger klaar is en een speciaal programma hebben voor beddengoed, handdoeken en andere materialen. Bepaal voor jezelf welke programma’s jij wil gebruiken om je was te drogen en check of de droger die je op het oog hebt, deze programma’s heeft.

Het gebruiksgemak van de droger

Tot slot controleer je hoe gebruiksvriendelijk een droger is. Dit doe je door te controleren waar de condensbak zit (een condensbak onderin de machine is bijvoorbeeld handiger als de droger op de wasmachine staat), te controleren of je de filters van de droger eenvoudig kunt verwijderen en te checken of de display van de droger duidelijk is. Houd er rekening mee dat je niet altijd een handleiding bij de hand hebt als je de was gaat drogen. Zijn de knoppen en functies ook duidelijk zonder handleiding? Dan is het een gebruiksvriendelijke droger.