Categorieën
aanbiedingen

Tips bij het kopen van een Televisie

Bij het aanschaffen van een nieuwe televisie, moet je een flinke investering doen. Om ervoor te zorgen dat je optimaal plezier hebt van jouw investering in een nieuwe televisie, is het belangrijk om een goede aankoop te doen. Door de aankooptips in dit artikel door te lezen, weet je zeker dat je een goede televisie koopt. Zelfs als je geen verstand hebt van televisies, kun je een goede aankoop doen met de handige tips op deze pagina.

De grootte van het scherm

Mannen kopen het liefst de televisie met het grootste scherm, terwijl vrouwen liever een mooie televisie aanschaffen met een iets kleiner scherm. De juiste manier om te bepalen welke maat scherm het beste bij jou past, is door de kijkafstand tussen jou en de televisie op te meten. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een kijkafstand van drie keer de schermdiagonaal van de televisie het prettigst kijkt. Zit je op ongeveer drie meter afstand van de televisie, dan is een televisie met een schermgrootte van 40 inch (102 centimeter) perfect voor jou.

Het scherm van de televisie

Bij het aanschaffen van een televisie, kun je kiezen voor een televisie met led of oled scherm. Een led-televisie is een televisie waarvan het scherm opgebouwd is uit kleine leds, ofwel led-lampjes als achtergrondverlichting. Bij een oled televisie is er geen achtergrondverlichting nodig, want de pixels van oleds laten de televisie zelf licht geven. Hierdoor is het beeld van een oled-tv nog net iets dieper: de contrasten worden nog beter afgebeeld door de diepe zwartwaarden van oled. Beide televisies werken goed, maar een oled televisie is wel iets duurder dan een led-tv.

Daarnaast heb je de keuze uit een televisie met een vlak scherm of een televisie met een curved (licht gebogen) scherm. De makers van curved televisie beloven een betere kijkbeleving, maar uit kijkonderzoek van de Consumentenbond is gebleken dat de beleving van beide televisies ongeveer gelijk is. Je kunt investeren in een curved televisie, maar hier haal je niet per se een betere kijkbeleving uit. Vind je de vorm van de televisie gewoon mooier, dan is dit om die specifieke reden natuurlijk alsnog een goede investering.

Wel of geen smart tv

Een smart tv is een televisie die je kunt verbinden met het internet. Dit kun je doen om foto’s op je televisie te bekijken, maar bijvoorbeeld ook om op je televisie te internetten. Wil je een filmpje op Youtube kijken, dan kun je dit met je smart tv op het scherm van je televisie doen. Kijk je een serie op Netflix, dan kun je deze serie ook op de televisie afspelen.

De meeste televisies die vandaag de dag verkocht worden, bieden de functies van de smart tv aan. Toch is het niet altijd nodig om een smart tv te kopen, want je kunt ook een mediaspeler van bijvoorbeeld Apple (de Apple TV) of Google (de Google Chromecast) aanschaffen om smart tv te kunnen gebruiken. Bepaal voor jezelf wat het beste bij jou past.

Extra tip: let in de winkel goed op de kijkhoek en de reflectie
Bij het bekijken van televisies in de winkel, moet je er rekening mee houden dat alle getoonde televisies perfect afgestemd zijn op de ruimte waarin de apparaten zich bevinden. Dit betekent dat een televisie een perfect beeld laat zien in de winkel, maar dat je nog niet de garantie hebt dat het betreffende apparaat bij jou thuis ook het perfecte beeld gaat laten zien.

Om zeker te weten dat een televisie echt goed is en ook bij jou past, test je altijd de kijkhoek en de reflectie. De kijkhoek van een televisie kan gemakkelijk getest worden door in diverse hoeken naar het toestel te kijken. Is het beeld nog steeds scherp en duidelijk met een goed contrast? Dan is de televisie voor deze test geslaagd. Nu test je de reflectie van de televisie. Dit doe je door na te bootsen hoe je thuis achter de televisie zit en vervolgens te kijken hoe sterk het beeld reflecteert vanuit deze hoek. Zit je bijvoorbeeld vrij laag ten opzichte van de televisie, dan ga je op de juiste hoogte en de juiste afstand zitten om te zien hoe het beeld reflecteert. Alleen bij een goede kijkhoek én een goede reflectie, schaf je de televisie aan.

Één reactie op “Tips bij het kopen van een Televisie”

Reacties zijn gesloten.