Categorieën
aanbiedingen

Wasmachine kopen waar op letten

Bij het aanschaffen van een wasmachine, zijn er veel dingen waar je op moet letten om de beste investering te doen. In dit artikel beschrijven we alle punten die je in de gaten moet houden bij het kopen van een nieuwe wasmachine, zodat je een goede aankoop doet waar je vele jaren plezier van hebt. Het is goed om de aanbiedingen van BCC, Coolblue en Media Markt in de gaten te houden. Dit zijn samen met expert de grootste aanbieders van witgoed.

De capaciteit van de wasmachine

Er zijn wasmachines met een capaciteit van 5 kilo, maar er zijn ook machines die per keer maar liefst 12 kilo kunnen wassen. De beste manier om te achterhalen welke capaciteit jij nodig hebt voor je wasmachine, is door te berekenen hoeveel kilo je per week ongeveer moet wassen. Het klinkt misschien vreemd, maar het is slim om je was een keertje te wegen. Door je was te wegen, kom je er namelijk snel achter welke capaciteit jouw wasmachine nodig heeft.

Het toerental van de wasmachines

De meeste wasmachines hebben een toerental van 1200, 1400 of 1600 toeren. Een wasmachine met 1200 toeren maakt de was al goed droog, maar bij een toerental van 1400 toeren of 1600 toeren wordt de was nog beter droog. Bepaal voor jezelf wat jij het fijnst vindt.

Het geluidsniveau van de wasmachine

Alle wasmachines maken geluid, maar je hebt ook extra stille wasmachines. Was je voornamelijk in de nacht, dan is het verstandig om een stille wasmachine aan te schaffen. Staat de wasmachine naast de slaapkamer of een andere ruimte waar je veel last hebt van het geluid, dan is het ook beter om een extra stille machine te kopen. Ook als je in een gehorig huis woont, is dit een goede aankoop.

Het energieverbruik van een wasmachine

Iedere wasmachine heeft uiteraard energie nodig, maar sommige wasmachines gebruiken meer energie dan andere wasmachines. Door een zuinige wasmachine aan te schaffen, draag je bij aan een beter milieu en heb je bovendien een lagere energierekening. De beste manier om de energiezuinigheid van een wasmachine te achterhalen, is door naar het energielabel van de wasmachine te kijken. Koop je een wasmachine met label A+++, dan heb je een hele zuinige wasmachine. Neem je een machine met label B of C, dan is de wasmachine minder zuinig.

De gebruiksvriendelijkheid van een wasmachine

Natuurlijk moet een wasmachine goed werken, maar het apparaat moet ook gebruiksvriendelijk zijn. Enkele vragen die je jezelf moet stellen bij het checken van de gebruiksvriendelijkheid van een wasmachine, zijn de volgende:

  • Kan de deur gemakkelijk open en dicht?
  • Kan de deur ver genoeg open?
  • Zit de deur niet in de weg als je de was in de wasmachine moet stoppen?
  • Is de betekenis van de symbolen op de wasmachine duidelijk, ook zonder handleiding?
  • Is de tekst op het bedieningspaneel duidelijk te lezen?
  • Werken de knoppen van de wasmachine goed?
  • Is het pluisfilter gemakkelijk bereikbaar?
  • Zitten de knoppen van de wasmachine op een duidelijke volgorde?
  • Kun je de doseerlade gemakkelijk uit de machine halen voor eventuele reiniging?

Je kunt de gebruiksvriendelijkheid van een wasmachine ook testen door enkele (onafhankelijke) reviews over het betreffende apparaat te lezen. Er zijn diverse websites waar reviews van consumenten geplaatst worden, ook over wasmachines.

De programma’s van de wasmachine

Tot slot is het ook belangrijk om te checken welke programma’s een wasmachine allemaal heeft. Je zal lang niet alle programma’s gebruiken, maar het is wel handig als een wasmachine meerdere functies heeft om je was extra goed schoon te krijgen en je kleding optimaal te behandelen. Zeker als je het gewend bent een bepaald programma te gebruiken, is het goed om te checken of de wasmachine dit programma ook heeft. Zit het programma niet op de wasmachine, dan check je welk vergelijkbaar programma wordt aangeboden.